Over Summercamp Heino

Stichting Kinderoord Schaarshoek
‚ÄčSummercamp Heino is onderdeel van Stichting Kinderoord Schaarshoek. Deze stichting is in 1961 opgericht heeft als doel om de volksgezondheid te bevorderen en een vreedzame samenleving te stimuleren. Dit wordt verwezenlijkt door met name groepen kinderen, studenten en (jong-)volwassenen in de vrije natuur te laten leven en ze mogelijkheden te geven om sport en spel te beoefenen in een vrije, ongecompliceerde omgeving. Hier doen ze allerlei ervaringen op die goed zijn voor de ontwikkeling van een persoon, zoals bewustwording van de natuur, gedrags- en attitudeverandering door het beoefenen van sport en spel en zo te leren samenwerken en samenleven. 
De stichting heeft geen winstoogmerk en eventueel gemaakte winst wordt weer geïnvesteerd in het doel van de stichting.

Geschiedenis van Summercamp Heino
De geschiedenis van Summercamp Heino begint in de jaren '60 van de vorige eeuw. In 1961 heeft J. Besselsen Kinderoord Schaarshoek opgericht en op 19 juni van dat jaar arriveerden de eerste kinderen. In eerste instantie heeft de Schaarshoek veel kinderen opgevangen uit families die gevlucht waren uit Oost Duitsland tijdens de bouw van de Berlijnse muur in 1961. De kinderen kwamen hier op advies van het Duitse Rode Kruis aansterken in de gezonde buitenlucht van de bossen rondom Heino. Ze werden bij de dokterspost op het park gewogen en mochten pas naar huis als ze de nodige kilo’s waren aangekomen. 
In 1962 kwamen er vluchtelingen uit Nieuw Guinea bij nadat Indonesië Nieuw-Guinea had ingelijfd. De Schaarshoek telde toen nog maar 190 bedden. Daarom werd er in 1963 een grote uitbreiding van 16 wooneenheden met in totaal 216 bedden gerealiseerd.
In 1964 werd recreatiemeer het Jacobsgat aangekocht en werden er diverse activiteiten aan het water georganiseerd. Vanaf dat moment ging de groei hard en werd het pas echt een vakantiekamp. In 1978 werd het 10.000e kind  verwelkomd op de Schaarshoek. Met het Jacobsgat erbij is de Schaarshoek later doorgegaan onder de naam Summercamp Heino. 

Na dit succesvolle begin bleek Salland een uitstekend gebied te zijn om de doelstelling van de stichting te verwezenlijken. Mede door de aanwezigheid van diverse landgoederen, ademt de omgeving een atmosfeer van rust uit. Het gebied is vrij van verkeer, industrie en andere vormen van recreatie.

In de loop der jaren is het Summercamp Heino flink gegroeid. Met een totale capaciteit van 1050 bedden en een oppervlakte van meer dan 16 hectare is Summercamp Heino anno 2019 de grootste groepsaccommodatie voor jeugdgroepen onder de 21 jaar in Nederland. Schoolkampen, sportkampen, verenigingsuitjes, introductiedagen en nog veel meer worden er jaarlijks georganiseerd.‚Äč Ruim 125 mensen werken er, studenten lopen er stage en mensen vanuit de werkvoorzieningschap krijgen een kans. 
In meer dan 50 jaar tijd hebben al meer dan een miljoen kinderen en jongeren uit onder andere Nederland, Duitsland, België, Frankrijk, Denemarken, Amerika en China er een gezond en sportief verblijf gehad.